Тя е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко.
Започна да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение.
Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино.
И да пътува много обича.
Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката.
Има всичко, за което е мечтала, но не спира, за да научи и детето си. За безброй други неща се учи от него, в движение
.

вторник, 19 април 2016 г.

Време за танго

Тангото е страст, желание, магия. Езикът на танца е способен да изрази онова, за което на вербалния език не биха достигнали думи.

Представям ви три танга, като изпълненията, които съм подбрала, са от филми. Надявам се да ви харесат и да ви вдъхновят дотолкова, че да поканите някого на танц или да направите две-три стъпки сами пред огледалото.

Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че няма да съжалявате!


Por una Cabeza
"Усещане за жена" (Scent of a Woman, 1997)


Тангото е написано през 1935 г. от Карлос Гардел и Алфредо Ле Пера. Във филма е използвано произведението на Ицхак Пърлман и Джон Уилямс (двамата поотделно са носители на безброй много награди, сред които "Грами", "Оскар" и "Еми"), което е адаптация за цигулка на същото танго. Танцьорите във филма са Ал Пачино, който играе незрящ, и Габриел Ануар. Ал Пачино печели "Оскар" за ролята си.


Santa Maria (del Buen Ayre)
"Ще танцуваме ли?" (Shall We Dance, 2004)

 
Тангото е написано през 2001 г. от Gotan Project. Изпълнението във филма също е тяхно. Интересно е да се знае, че името на триото идва от аржентински жаргон, в който сричките на думите се разменят, т.е. "gotan" означава именно "tango". Във филма танцуват Дженифър Лопез и Ричард Гиър.


Baudelaires Tango
"Улични танци 2" (Street Dance 2, 2012)


Тангото е написано от Лойд Пирин и Джордан Крисп и е от саундтрака към филма "Улични танци 2". На вълнуващите кадри танцуват София Ботела и Фалк Хентшел.

Знам, че веднъж докоснал се до тангото, човек иска още и още от него. Затова ви подарявам още мъничко време с моето най-любимо танго - Libertango. Това е аржентинско танго, написано от изключителния Астор Пиацола и издадено през 1974 г. в Милано.